ویژگیهای فنجان قهوه ترک
یکی از نوشیدنی های سنتی جامعه ترکیه قهوه ترک است. برای پخت قهوه ترک روش هایی وجود دارد که در هر خانه ای میتوان آن را تهیه کرد. قهوه ترک با فوم غلیظ مخصوص خود تهیه می شود. برای به دست آوردن یک قهوه خوشمزه مراحل زیادی باید طی شود و موارد زیادی باید در نظر گرفته شود. اگرچه ممکن است بی اهمیت به نظر برسد، اما انتخاب فنجان قهوه ترک مناسب یکی از آنهاست.
حال ببینیم که مناسب ترین فنجان قهوه ترک چگونه باید باشد؟ هر قهوه، فنجان یا لیوان منحصر به فرد خود را دارد. فنجان قهوه ترک باید ویژگی هایی داشته باشد تا گرمای قهوه و در نتیجه طعم آن حفظ شود و در هنگام نوشیدن آن لذت بخش باشد. شکل، حجم، رنگ، طرح، نعلبکی فنجان و لوازم جانبی مختلف مورد استفاده در هنگام ارائه باید معیارهای مختلفی را داشته باشد.
مواد چینی ماده بسیار مناسبی مخصوصا برای نوشیدنی های گرم است. زیرا می تواند دما را حفظ کند و همچنین سالم نیز است. بنابراین فنجان های قهوه ی ترک بهتر است چینی باشند. فنجان چینی باوجود اینکه از جنس یک ماده شکستنی است، در عین حال بسیار بادوام می باشد. ممکن است فنجان های چینی قهوه را دیده باشید که به عنوان یادگاری از اجدادتان مانده است که این نشان دهنده بادوام بودن این ظروف است.
فقط چینی بودن فنجان کافی نیست. در عین حال باید با مواد پوششی مناسب پوشانده شود تا گرما را بهتر حفظ کند. علاوه بر همه اینها، فنجان های ساخته شده از مواد شفاف مانند شیشه نیز می توانند افراد را در حین پذیرایی تحت تاثیر قرار دهند. اگر قرار است مواد شیشه ای ترجیح داده شود، معیارهای فوق باید از نظر گرما و دوام در نظر گرفته شوند که شیشه پیرکس این ویژگی ها را به خوبی در خود دارد.
قالب فنجان قهوه باید طوری باشد که کف قهوه را پراکنده نکند و دمای آن را حفظ کند. بنابراین، فنجان های دهان گشاد را نباید انتخاب کرد چون سطح بزرگ باعث پخش شدن، پراکندگی و تخلیه کف می شود. با این حال، چیزی که قهوه ترک را قهوه ترک می کند این است که کف زیادی دارد. از طرفی، فنجان های دهان گشاد قهوه را خیلی سریع خنک می کنند. همینطور هر چه لرزش بیشتر باشد، احتمال ریختن قهوه بیشتر می شود. در نتیجه همه اینها، شکل فنجان قهوه ترک باید از پایین به بالا دارای فرم صاف یا باریک شونده باشد. همچنین کف در فنجان هایی با دهانه باریک و پایه ی عریض تر بیشتر به نظر می رسد و در عین حال تفاله اضافی در هنگام نوشیدن در پایین باقی می ماند.
فرم محدود به بدنه فنجان نیست. ته فنجان نیز باید صاف باشد و به خوبی به نعلبکی بچسبد. درصورتیکه فنجان دارای پایه باشد ظاهر جذاب تری خواهد داشت اما اگر این پاها به خوبی روی نعلبکی قرار نگیرند، ممکن است کج شود، قهوه بریزد و فنجان بیفتد.
در نهایت، فنجان قهوه ترک باید دارای ضخامت نازک باشد. فنجان های لبه دار ضخیم باعث می شود که از طعم قهوه ترک در هنگام نوشیدن به طور کامل لذت برده نشود و ممکن است قهوه از فنجان خارج شود. همچنین فنجان باید دسته ای به نازکی بدنه فنجان داشته باشد. دسته فنجان، نگه داشتن قهوه سرو شده گرم را آسان می نماید.
حجم فنجان قهوه ترک بطور متوسط باید 90 میلی لیتر باشد. دلیل این محدودیت این است که قهوه ترک یک قهوه غلیظ است و حد مصرف عمومی را فنجان تعیین می کند. البته می توان از فنجان های با حجم های مختلف استفاده کرد. حجم فنجان های قهوه ترک به طور کلی بین 60-120 میلی لیتر متغیر است. با این حال، انتظاری که از حجم یک فنجان قهوه می رود 90 میلی لیتر است.
رنگ و الگو: در انتخاب فنجان قهوه محدودیتی در رنگ و طرح وجود ندارد. رنگ های مورد نظر را می توان انتخاب کرد. به طور کلی فنجان های قهوه هماهنگ با ست های غذاخوری یا صبحانه ترجیح داده می شوند.
هر فنجان قهوه باید زیر لیوانی یا نعلبکی نیز داشته باشد که معمولا شامل یک فرورفتگی است که در آن پایه فنجان به خوبی قرار می گیرد. این امر جابجایی قهوه را ایمن تر می کند و خطر ریختن آن کمتر می شود. برخی از زیر لیوانی ها ممکن است اندازه های مختلفی داشته باشند. زیرلیوانی هایی وجود دارند که می توان خوراکی هایی مانند شیرینی ترکی یا شکلات و یا آب را در یک استکان شیشه ای در کنار قهوه قرار داد. درصورتیکه این مدل ها ترجیح داده می شوند، باید توجه داشت که محفظه ای در یک گوشه وجود داشته باشد تا پایه فنجان کاملاً در آن قرار گیرد. زیرلیوانی یا نعلبکی می تواند از همان جنس فنجان قهوه و یا از جنس های دیگری مانند چوب، شیشه، فلز باشد.